MyRadioOnline.ro

Piața de criptomonede s-a dus în cap în ultimele săptămâni, iar mitul că Bitcoin, Ether și alte monede digitale sunt imune la fluctuațiile din piața economică și la inflație a fost

spulberat. Tot în această perioadă, mai multe autorități din domeniul financiar au venit cu avertismente importante.

Cel mai recent avertisment legate de investițiile neinspirate în criptomonede a venit de la Banca Reglementărilor Internaționale (BIS). Aceasta este cea mai veche instituție financiară internațională și funcționează contraparte pentru tranzacțiile financiare derulate de băncile centrale. Mai mult decât atât, operează ca un forum pentru facilitarea schimburilor de opinii între instituțiile de emisiune monetară și ca un centru de cercetare economică și monetară.

Cu alte cuvinte, înțelege foarte bine cum funcționează banii și care sunt riscurile aferente lor. Din acest motiv, când a atras atenția asupra imploziei pieței de criptomonede, mesajul BIS ar trebui să funcționeze ca un avertisment foarte relevant. În același context, instituția a solicitat un efort mai amplu pentru dezvoltarea promițătoare a monedelor digitale bancare centrale (CBDC), conform Reuters.

Piața de criptomonede, într-o situație dificilă, în frunte cu Bitcoin

Ca o reflexie a problemelor structurale fundamentale din spatele conceptului de criptomonede, directorul general al BIS a atras atenția asupra colapsului TerraUSD, al ”monedei stabile” LUNA, dar și asupra devalorizării Bitcoin, principala monedă digitală care s-a dus în cap cu nu mai puțin de 70%. Ca referință, Bitcoin a ajuns în weekend la cel mai scăzut nivel din ultimele 18 luni, în continuare unei tendințe descendente care a început odată cu 2022.

”Fără o autoritate de sprijin guvernamental care să folosească rezerve finanţate prin taxe, orice formă de bani îşi pierde în cele din urmă credibilitatea. Cred că toate aceste slăbiciuni pe care le-am indicat anterior s-au materializat destul de mult. Nu poţi pur şi simplu sfida gravitatea … la un moment dat trebuie într-adevăr să suporţi consecinţele”, a declarat Carstens pentru Reuters. ”Pe baza informaţiilor pe care le avem, turbulenţele sunt destul de gestionabile. Dar există o mulţime de lucruri pe care nu le ştim”, a concluzionat şeful BIS.

Avertismentul BIS a venit după ce firma CoinMarketCap a confirmat că valoarea de piață a tuturor criptomonedelor tranzacționate în piață a scăzut luni sub pragul de 1000 de miliarde, pentru prima dată după ianuarie 2021, atingând minimul de 926 miliarde de dolari. Dacă ești curios, pe lângă Bitcoin, Ethereum, Tether, XRP și Bitcoin Cash, există nu mai puțin de 4000 de criptomonede în această piață.

Articol preluat de pe https://playtech.ro

https://playtech.ro/2022/temerile-legate-de-criptomonede-bitcoin-ether-au-fost-corecte-avertismentul-expertilor-bancari/

Most Read