MyRadioOnline.ro

Securitatea cibernetică este o problemă pe cât de îngrijorătoare, pe atât de ușor de ignorat, atât de autorități, cât și de către companii importante care lucrează cu o sumedenie de date

sensibile.

Cel mai recent raport legat de securitatea cibernetică la nivel global a fost publicat de Proofpoint, o companie specializată în acest domeniu din Sunnyvale, California. Analiza este intitulată 2022 Voice of the CISO (Chief Information Security Officer) și atrage atenția asupra mai multor aspecte îngrijorătoare din domeniul securității.

În primul rând, principala vulnerabilitate în cazul securității online nu este un sistem electronic, ci omul, utilizatorul și lipsa de cunoștințe a acestuia. Nu ajută nici ignoranța față de atacurile cu ransomware, ilustrată prin faptul că doar 6 din 10 organizații de afaceri au un plan de acțiune pentru plată, în cazul în care datele private sunt criptate pentru răscumpărare.

Securitatea cibernetică, o problemă globală

Analiza Proofpoint insistă pe faptul că aproximativ 50% dintre directorii de securitate cibernetică din companii sunt de părere că organizația pe care o reprezintă nu este pregătită pentru a face față unui atac cibernetic. Mai mult decât atât, consensul în cazul a 56 dintre cei chestionați este că eroarea umană este cea mai mare vulnerabilitate cibernetică. În acest caz particular, nu ajută nici munca de oriunde și fenomenul demisiilor în masă, care duce la noi provocări pentru protecția informațiilor.

„Pe măsură ce atacurile de anvergură au perturbat lanțurile de aprovizionare, au generat titluri în media și au determinat o nouă legislație privind securitatea cibernetică, 2021 s-a dovedit a fi o altă perioadă dificilă pentru CISO din întreaga lume. Dar, pe măsură ce CISO se adaptează la noile moduri de lucru, este încurajator să vedem că acum par mai încrezători în ceea ce priveşte asigurarea securităţii datelor”, a comentat Lucia Milică, vicepreședinte și Global Resident Chief Security Information Officer (CISO) la Proofpoint.

Tot ca o concluzie importantă a raportului Proofpoint, aproximativ 90% dintre atacurile cibernetice, independent de consecințe, încep cu un email.

Articol preluat de pe https://playtech.ro

https://playtech.ro/2022/securitatea-cibernetica-o-problema-mai-grava-decat-crezi-cat-de-nepregatiti-suntem/

Most Read