MyRadioOnline.ro

Scriitorul polonez Witold Szablowski a reuşit să stea de vorbă cu bucătarii unora dintre cei mai temuţi şi cruzi dictatori din lume, obţinând detalii despre preferinţe şi capricii culinare, dar şi

despre ce însemna hrana pentru aceşti oameni care îşi înfometau populaţia. El a adunat poveştile "diavolilor" într-o carte: Cum să hrăneşti un dictator, relatează Daily Mail.

Cartea vorbeşte despre preferinţele unor oameni ca Saddam Hussein, fostul conducător al Irakului, executat de americani, Pol Pot, liderul sadic care a şi-a înfometat populaţia şi a poruncit, conform legendei, uciderea tuturor persoanelor din Cambogia care purtau ochelari, consideraţi un simbol al inteligenţei, Fidel Castro, revoluţionarul cubanez, sau Idi Amin, dictatorul nemilos din Uganda.

Despre Saddam Hussein, de exemplu, scriitorul spune că prefera "supa de peşte a hoţilor", un fel de mâncare specific oraşului natal al dictatorului irakian, Tikrit, care se pregăteşte dintr-o specie de peşte gras numită „Gattan”, relatează „Adevărul”. Peştele se prăjeşte în ulei de măsline alături de ceapă, roşii, caise uscate, migdale şi apoi se fierbe ca o supă. La sfârşit se adaugă turmeric. Abu Ali a devenit bucătarul lui Saddam Hussein în anii 80, în timpului războiului dintre Iran şi Irak. În cele mai rele zile, dictatorul avea poftă să gătească el însuşi pentru sine şi soldaţi . După ce îi pregătea ingredientele trebuia să asiste neputincios la dezastru: Saddam ardea mâncarea sau punea tone de sare în ea. Apoi toată lumea trebuia să se înfrupte ca şi cum era cea mai bună mâncare.   De cele mai multe ori dictatorul era generos şi îl răsplătea cu 50 de dinari, salariul său pe o săptămână. Când era în toane proaste însă, îşi mustra bucătarul: „Cum naiba să pui atâta sare în omletă? Pedeapsa: 50 de dinari pentru că „irosea” mâncarea. „Erau zile şi zile: într-o zi era generos, în alta îşi lua înapoi bacşişul. Dar la sfârşitul lunii ieşeam mereu pe plus”, a povestit Abu Ali.

Image
Image
Image

Articol preluat de pe:http://www.telegrama.ro

https://www.telegrama.ro/social/timp-liber/cin%C4%83-pentru-diavol-un-scriitor-a-descoperit-re%C5%A3etele-culinare-preferate-ale-celor-mai-temu%C5%A3i-dictatori.html

Most Read