MyRadioOnline.ro

Prahova deţine o comoară naturală puţin cunoscută atât în judeţ, cât la nivel national. Aflată la ieşirea din comuna Măneciu, între DN 1A și Lacul de acumulare, Pădurea de mesteceni

se întinde pe o suprafaţă de peste 20 de hectare.

Între „lumânările“ pădurii, un izvor nesfârşit de sevă binefecătoare sănătăţii, se împletesc şi exemplare de fag. Pădurea are o vârstă de aproximativ 80 de ani.

Cunoscut şi ca „arborele vieţii“, datorită proprietăţilor sevei, mesteacănul se impune între arborii pădurilor prin scoarţa albă care-şi menţine culoarea până la vârste înaintate. Pentru conservarea sănătăţii mesteacănului, omul trebuie să aibă grijă cum recoltează seva. Aceasta trebuie adunată primăvara devreme, înainte de deschiderea mugurilor și înfrunzire. Recoltarea trebuie făcută doar în anumite cantități, pentru a nu distruge arborele.

Totodată, mesteacănul are un rol important şi în fixarea versanţilor cu pante mari, improprii pentru alte specii forestiere.

Pădurea de measteacăn de la Măneciu poate fi admirată pe tot timpul anului, constituind în permanenţă o frumoasă sursă de inspiraţie pentru pasionaţii de fotografie şi pictură, datorită jocului infinit de culori. Dar şi pentru cei care vor să se încarce cu energie din plin şi vor să admire cupola cerului printre mesteceni, locul este unul de neratat.

Accesul este uşor, din DN 1A. Sunt amenajate trei parcări, există şi o staţie peco unde este posibilă parcarea maşinilor pentru o durată limitată. Mai jos de benzinărie, vizitatorii se pot deplasa pe fostul amplasament al căii ferate forestiere paralel cu malul lacului, prin interiorul pădurii.

Şi să nu uităm un lucru esenţial: pentru ca natura să ne răsplătească cu toate beneficiile sale, obligaţia noastră este de a o respecta!

Foto: Paul Dafina

Sursă: Facebook/Consiliul Județean Prahova

Image
Image
Image

Articol preluat de pe:http://www.telegrama.ro

https://www.telegrama.ro/social/timp-liber/p%C4%83durea-de-%E2%80%9Cargint%E2%80%9D-de-la-cheia-are-aproximativ-80-de-ani.html

Most Read