MyRadioOnline.ro

Un preferat al lui Ingmar Bergman, Max von Sydow - cavalerul care joacă şah cu moartea în A șaptea pecete/The Seventh Seal (1957) - a murit la vârsta de 90 de

Un preferat al lui Ingmar Bergman, Max von Sydow - cavalerul care joacă şah cu moartea în A șaptea pecete/The Seventh Seal (1957) - a murit la vârsta de 90 de ani, scrie parismatch.com. Anunţul a fost făcut de soţia acestuia, Catherine von Sydow, documentaristă şi producătoare franceză.

Max von Sydow era stabilit în sudul Franţei, cu soţia, având din 2002 naţionalitate franceză. Aici a turnat şi ultimele sale filme, Un homme et son chien, de Francis Huster, cu Jean-Paul Belmondo şi Oscar et la dame rose, ecranizarea cărţii omonime de Eric-Emmanuel Schmitt, cu Michèle Laroque.

Von Sydow a studiat actoria la Stockholm’s Royal Dramatic Theater School şi a obţinut primul său rol în Only A Mother (1949). A apărut în mare parte dintre filmele lui Bergman - Fragii sălbatici (1957), The Magician (1958), Brink of Life (1958), Izvorul fecioarei (1960), Through a Glass Darkly (1961), Ora lupului (1968), Shame (1968), The Passion of Anna (1969) şi The Touch (1971).

În rolul lui Iisus (Viata lui Iisus/The Greatest Story Ever Told, regia George Stevens, 1965) a fost uşor cam rece, fiu al Domnului din ţările nordice. Nu la fel de înflăcărat în ce priveşte mila şi dragostea, dar măreţ în suferinţă şi moarte, chiar şi atunci când centurionul jucat de John Wayne trage concluzia „Cu adevărat acesta a fost fiul lui Dumnezeu”.

După rolul Iisus a devenit la Hollywood prototipul actorului european stilat, dar va rămâne în istorie ca Ming Necruţătorul în Flash Gordon (1980).

Articol preluat de pe http://www.cinemagia.ro

https://www.cinemagia.ro/stiri/max-von-sydow-a-pierdut-partida-de-sah-cu-moartea-45485/

Most Read